ביקור

אירועים

אירועים

תוצאות חיפוש

סדרות

אנו – מוזיאון העם היהודי מקיים סדרות מפגשים במגוון נושאים, עם מיטב המרצות והמרצים

קרדיט לתצלום בראש העמוד: 

מיכה בר-עם, ח'ארה כבירה, ג'רבה, 1995. המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אוסף מיכה בר-עם

מגרב - מבטים על יהודי צפון אפריקה

הילולת הרשב"י בחצר בית הכנסת אל-גריבה בל"ג בעומר, ג'רבה, תוניסיה, 1981. צילום: יאן פאריק. המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו – מוזיאון העם היהודי, באדיבות יאן פאריק
הילולת הרשב"י בחצר בית הכנסת אל-גריבה בל"ג בעומר, ג'רבה, תוניסיה, 1981. צילום: יאן פאריק. המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו – מוזיאון העם היהודי, באדיבות יאן פאריק

מגרב - מבטים על יהודי צפון אפריקה

סדרת מפגשים, אנו - מוזיאון העם היהודי, תשפ"ד 2024
ימי שני בין השעות: 19:45-16:15

מחיר הסדרה: 680 ₪

לרכישת הסדרה לחצו כאן

עורכת הסדרה: רבקה אדרת | יועצת אקדמית: אריאלה אמר

מפגשי הסדרה: 

20.5.24

  • ״עניין משפחתי: אליהו אריק בוקובזה" - בעקבות תערוכה במוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח בבאר שבע. בין רסיסי זיכרונות לחפצים, בין דמיון למציאות: בחזרה לשורשי המשפחה בתוניס. מפגש עם האמן אליהו אריק בוקובזה
  • "בסימנא טבא ובמזלא יאייא" - הכתובה המצויירת בצפון אפריקה - פרופ' שלום צבר

27.5.27

  • להבין את צפון אפריקה ואת יהודיה - פרופ' חיים סעדון
  • "דודי ירד לגנו לרעות בגנים" - מסע חווייתי אל עולם הפיוט והמוזיקה של יהודי המגרב. מפגש עם המוזיקאי והיוצר יאיר הראל - מנהל מוזיקלי של אנסמבל הפיוט מיסודו של מכון בן צבי

3.6.24

  • זרים או שכנים - קיום יהודי בסביבה רב אתנית - פרופ' חיים סעדון
    נשים זרות, דלת המקדש, ספר תורה וצדיקים - על הילולות ועליות לרגל בצפון אפריקה - אריאלה אמר

10.6.24

  • "נעארפו להיסטוריה דיאלנא ודי זדודנא": חקר תולדות הקהילות היהודיות בצפון אפריקה בידי משכילים מקומיים - ד"ר דוד גדג'
  • יהודי-ערבי-צרפתי: פסיפס של זהויות אצל אלבר ממי - פרופ' דניס שרביט

17.6.24

  • "שירת האבנים" - שירה מופלאה על מצבות בתי העלמין במוגדור, מרוקו. מבט ייחודי על הקהילה בעקבות מחקרם של אשר כנפו וד"ר שלום אלדר
  • מבט קולנועי - יהודי המגרב בסרטים דוקומנטריים מאוסף הסרטים של המרכז לתיעוד חזותי במוזיאון - רבקה אדרת
  • תמונות מחיי היהודים בלוב - מפגש עם יו"ר מרכז "אור שלום" לשימור מורשת יהדות לוב - פדהצור בנעטיה

24.6.24

  • פריחה ונסיגה ביצירה הרוחנית במגרב משלהי המאה ה-18 עד למאה ה-20 - הרב הפרופ' משה עמאר
  • הגירות מוסיקליות מהמגרב אל המגרב: על כוכבות וכוכבים שפעלו בארץ בשנות ה-50, נתקלו בקשיים ועם הזמן כשחזרה יצירתם והגיעה לארצות מוצאם, זכו לתהילה: זוהרה אלפאסיה, סמי אלמגריבי, שייך מואיזו, סלימאן אלמגריבי ועוד. מפגש עם אריאל כהן, מנהל מוסיקלי בתזמורת פירקת אל נור.

1.7.24

  • עוגב בהיכל: יהדות אלג'יריה בתקופת השלטון הצרפתי - גבריאל אבן צור
  • "האצי צלה ועבדה" - זה בית כנסת ואנשיו. על שירת הקודש של נשים מהאי ג׳רבא, תוניסיה - ד״ר מרים גז-אביגל

8.7.24

  • הסרט "ליל הפתאים" (ישראל 2015), סיפורה יוצא הדופן של המחתרת היהודית באלג'יר 1940-1942. מפגש עם יוצר הסרט - פרופ' רמי קמחי
  • דג לשבת - על צלחות הדגים של יהדות המגרב - היסטוריה, טעמים ותבשילים. מפגש עם אשת הקולינריה - הילה אלפרט

בירורים: רבקה אדרת rivka@anumuseum.org.il | 03-7457908

פנים רבות

הקולנוע הדוקומנטרי בעקבות הזהות היהודית והישראלית

מתוך הסרט "סוף עונת האהבה", סרטו של שי גל
מתוך הסרט "סוף עונת האהבה", סרטו של שי גל

פנים רבות

הקולנוע הדוקומנטרי בעקבות הזהות היהודית והישראלית

סדרת מפגשים, אנו - מוזיאון העם היהודי בשיתוף עם הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, תשפ"ד, 2024-2023

ימי רביעי, בין השעות: 20:00-16:30

עורכת הסדרה: רבקה אדרת | טלפון: 03-7457908 מייל: rivka@anumuseum.org.il

מחיר: 830 ₪

תכנית הסדרה: 

29.11.23

  • החלום האירופאי - "יום אחד בשנת 2016 קיבלתי אימייל מעורך דין גרמני מבוגר מברלין. באימייל נפרש בפניי אוסף של ציורי אמנות שנגזלו מסבי וסבתי בזמן מלחמת העולם השנייה. וכך יצאתי למסע חיפוש אחר יצירות האמנות, מלווה בעורך הדין שלחם בוורמכאט, בתמימות ובנחישות להביא לכך שהצדק ינצח. הצטרף אליי למסע רוברטו גרץ, לסבו היה אוסף של 250 יצירות אמנות". הסרט הוא מסע אל עולמם התרבותי והאמנותי של יהודי ברלין טרום מלחמת העולם השנייה, אל החלום האירופאי ושברו. מפגש עם יוצרת הסרט - מולי לנדסמן.

20.12.23

  • "אודסה – תל-אביב: ספרות עברית ואמנות אוניברסלית": סיור בתערוכה החדשה במוזיאון אנו עם האוצרת לסיה וויסקון ועם רכזת תוכניות במוזיאון, רימה אוסמנוב.
  • מראות ודמויות באודסה בשנות ה-20 וה-30 של המאה העשרים - מבט קולנועי - רבקה אדרת.

3.1.24

  • וישניאק - כשרומן וישניאק החל לצלם את הקהילות היהודיות במזרח אירופה הוא לא ידע שהוא מתעד רגעים אחרונים לפני חורבן. וישניאק, שהתעניין בו זמנית בביולוגיה, בפיזיקה ובתולדות האמנות, היה מחלוצי הצילום המיקרוסקופי ומן הראשונים שהשתמשו בצילום ככלי תיעודי. בתו של וישניאק ונכדיו מספרים את הסיפור המשפחתי של מי שנהפך לאחד מצלמי הטבע הנודעים בעולם. בסרט מוצגים צילומיו המרהיבים למגזין "לייף", לצד צילומים כובשי לב של החיים בעיירות יהודיות ערב השואה. מפיקים ראשיים: ננסי ספילברג, אורי אייזן, מירית אייזן, קרן משפחת טאוב, קרן מימוניידס. מפגש עם יוצרת הסרט - לורה ביאליס.

10.1.24

  • התזמורת - הסרט מביא לראשונה את סיפור תחנת הרדיו "בית השידור הישראלי", שהפכה להיות קול ישראל בערבית. התחנה הוקמה עם קום המדינה ועליית היהודים מארצות ערב. לכאורה היתה זאת תחנת רדיו ששידרה חדשות ושירים בערבית, אך בפועל השידורים שימשו את הממשל לתעמולה, לוחמה פסיכולוגית והעברת מסרים למרגלים בארצות ערב. עד מהרה הפכו השידורים לאיום אימתני שהסעיר את שליטי העולם הערבי. מפגש עם יוצר הסרט - עופר פנחסוב.

7.2.24

  • טראומה ישנה - טראומה חדשה: מ-6 באוקטובר עד 7 באוקטובר, תיעוד קולנועי – ד"ר שמוליק דובדבני.
  • א קיצער - מחזור שני של הפרוייקט: מקבץ סרטים אשר נוצרו ע"י יוצרות חרדיות ומביא תמונות מחייהן. מפגש עם היוצרות.

28.2.24

  • שלושתנו - זוג חרדי צעיר, הורים לילד אוטיסט, נקרעים בין ההשתייכות לקהילה החרדית ובין הרצון להעניק לבנם אפשרות להשתלב בחברה. הם יוצאים אל מחוץ לגבולות הקהילה הסגורה, חולמים על ההכלה והקבלה שימצאו בחוץ. בדרך הם נאלצים לבחון את הזוגיות שלהם, את אמונתם ואת הבחירות שהתקבלו עבורם. זהו תיעוד אינטימי וכן של זוגיות מורכבת והורות מאתגרת בתוך חברה שמרנית. מול המצלמה מתרחשת טרנספורמציה דתית ותרבותית של משפחה המחפשת את מקומה בעולם. מפגש עם יוצרת הסרט - הניה ברודבקר.

13.3.24

  • המדרשיה - סיפור עלייתה ונפילתה של "המדרשיה", ספינת הדגל של הציונות הדתית בישראל, "אם הישיבות התיכוניות". המוסד החינוכי נוסד לפני קום המדינה והעמיד אלפי תלמידים איכותיים שהתברגו בכל מוקדי הכוח במדינת ישראל. זהו גם סיפורו של בית ספר שבתהליך מורכב ומפתיע, שינה את פניו בשנותיו האחרונות והפך מתיכון אליטיסטי ומפואר - למקום בו הכאוס, האלימות, היופי והחסד משמשים בערבוביה. מפגש עם יוצר הסרט - טל בכר.

20.3.24

  • "ענבל פרלמוטר - אם זה נגמר" - ענבל פרלמוטר היתה לאייקון עוד בחייה הקצרים, מפריצתה המטאורית לתודעה כסולנית להקת "המכשפות" ועד למותה הטראגי בתאונת דרכים בגיל 26. שנים אחרי מותה, נחשפים לראשונה יומניה האישיים, קטעי ארכיון נדירים, ומפגשים אינטימיים עם מי שהיו הקרובים אליה ביותר. חלקם לא ידעו על עוצמתה של חיית החושך שמאחורי הפיה הטובה. הסרט צולל אל נפשה של יוצרת פורצת דרך וחסרת פשרות, שצללה לתהומות והותירה את חותמה על המוזיקה והתרבות בישראל. מפגש עם יוצרות הסרט - שרון לוזון ואביגיל שפרבר.

27.3.24

  • "זוכרים את מרקש" - שיתוף פעולה היסטורי בין סטודנטים לקולנוע במכללת ספיר וסטודנטים במרוקו מאוניברסיטת מוחמד השישי בבן גריר ליד מרקש - הפקת סרטים דוקומנטריים על המלאח במרקש. מפגש עם פרופ' סמי שלום שטרית.
  • אז'י איימה (בואי אימי) - "זהו סיפור מסעי בתוך מסעה של אמי, יקוט, ממחוזות צעירותה במרוקו אל עיירת העולים אשדוד ואל ישראל בכלל. מסע בין תרבויות ובין דורות וגם בתוך היחסים המורכבים בינינו". אימו של הבמאי יוצאת למסע ברחבי הארץ בעקבות דמויות מתוך תמונת מחזור של ביה"ס היסודי בו למדה בעיירה המדברית באיזור תפילאלת במרוקו. מפגש עם יוצר הסרט - פרופ' סמי שלום שטרית.

10.4.24

  • נתניזם - 70 שנה אחרי שנשלח כחייל אמריקאי לשמור על בכירי הנאצים שעמדו למשפט בנירנברג, נתן הילו אינו מסוגל להפסיק לצייר את זיכרונותיו. הילו, בן למשפחה יהודית מסוריה שהיגרה לארה"ב, זוכר היטב תקופה זו אשר שינתה את חייו. יעידו על כך ציוריו והטקסטים המלווים אותם - יצירות נדירות שלא הצליחו להקנות לו מקום בעולם האמנות. אבל מה באמת קרה שם בנירנברג? האם יתכן שהזיכרונות המוחשיים כל כך מתעתעים בו? מפגש עם יוצר הסרט – אילן גולוד.

 8.5.24

  • פסיפס קולנועי - מאוצרות אוסף הסרטים של המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר במוזיאון אנו - רבקה אדרת.
  •  ג'אדו - שואה במדבר - יוסף דעדוש נשלח יחד עם 3,000 מיהודי העיר בנגזי למחנה הריכוז ג'אדו בלב המדבר הלובי. במחנה הוא סיכן את חייו וכתב בסתר יומן שתיאר את החיים שם. במשך שנים הוחזק היומן נעול בארון אותו אסר יוסף לפתוח עד לאחר מותו. הסרט הינו סיפור על גיבור שנאבק על ההכרה של מדינת ישראל בשואת יהודי לוב ומצד שני הסתיר אותה מילדיו. מפגש עם יוצרת הסרט - שרון יעיש ועם המנהלת האמנותית - ארית גורדון.

רכישת כרטיסים למפגש של 8.5

29.5.24

  • סוף עונת האהבה - אחרי 55 שנות נישואים, גאולה (75) הודיעה לבעלה אריק (77) שהיא רוצה להיפרד. קבלן שיפוצים הוזעק לבנות קיר שחילק את בית המשפחה לשניים. כל אחד מבני הזוג עבר להתגורר ביחידה משלו. הבמאי מפנה את המצלמה אל הוריו, חברי קיבוץ, בכדי להבין מה קרה לאהבה שלהם. מדוע החליטו על הפרידה וכיצד נראים החיים משני צידי הקיר. סיפור האהבה הכושל הופך למסע משפחתי וחברתי, מצחיק מרגש וכואב, על סודות ועלבונות, על זוגיות והורות. מפגש עם יוצר הסרט - שי גל

רכישת כרטיסים למופע של 29.5

5.6.24

  • הצגת סרטה החדש של לינה צ'פלין - יפורסם - מפגש עם הבימאית.

19.6.24

    • סרט בתהליך הפקה - יפורסם בהמשך
    • האקדח - שעיה (30) נשוי למוריה ואבא למעין. המשפחה מתגוררת במעלה אדומים. הוא נושא עימו אקדח צמוד כל העת. תוך כדי ההתלבטויות שלו האם לחדש את רישיון הנשק יוצא שעיה למסע בירור בנוגע לחרדותיו והשפעותיהן על משפחתו. זהו סרט על גבריות, על שרשרת דורות של סבא, שהוא אבא לבן, שהפך לאבא. מפגש עם יוצר הסרט - שעיה צ'סנר (מעלה בית הספר לקולנוע וטלוויזיה).
    • חזירי עירך - תחת הנהגה חדשה בעיריית בחיפה מגיעים חזירי הבר בהמוניהם לעיר והופכים אותה לזירת מאבק סוערת. לאורך 4 שנים מתעד הסרט את הפרשה, בה באות לידי ביטוי תפיסות עולם, פחדים, געגועים, ושאלות על היחסים בין הטבע לטבע האדם. מפגש עם יוצרת הסרט – רוני אבני (מנשר לאמנות).

שטעטל

מבטים על העיירה היהודית

רחוב בכפר הסמוך לעיר פרוז'אנה, בלארוס, סתיו 1916, המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו -מוזיאון העם היהודי, באדיבות מפעלי גמל בע"מ, קיבוץ שריד
רחוב בכפר הסמוך לעיר פרוז'אנה, בלארוס, סתיו 1916, המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו -מוזיאון העם היהודי, באדיבות מפעלי גמל בע"מ, קיבוץ שריד

שטעטל

מבטים על העיירה היהודית

סדרת מפגשים, אנו - מוזיאון העם היהודי בשיתוף עם בית שלום עליכם

לוגו בית שלום עליכם

ימי שישי, אחת לחודש בין השעות: 11:00-09:00

עורכת הסדרה: רבקה אדרת

מחיר הסדרה: 680 ש"ח
מידע והרשמה: טלפון/וואטסאפ מרכז הזמנות: 03-5008080 | מייל: tours@anumuseum.org.il

תכנית המפגשים:

15.12.23

  • העיירה: לא עיר, לא כפר, אבל עולם ומלואו - פרופ' אברהם נוברשטרן
  • "צו דער חופה", בדרך לחופה: שירי אהבה, שידוך וחתונה בעיירה. שירה: וירה לוזינסקי, פסנתר: יורי פובולוצקי

29.12.23

  • איזה קוגל אוכלים השבת? המטבח של השטעטל - שמיל הולנד
  • העיירה באמנות היהודית-רוסית אוונגרדית: מציאות ודמיון ביצירות של יהודה פן, מארק שאגאל ויששכר בר ריבק - פרופ' מרים ריינר 

26.1.24

  • "יש מדז'יבוז' בעולם?" - סיפורי חסידים על מדז'יבוז', העיירה של הבעש"ט - ד"ר זאב קיציס
  • "טאם אי וודקה בודעט" (אין וודקה בגן עדן): הניגון החסידי כסולם בין שמים וארץ. נגינה ושירה: גרשון לייזרסון עם חברי תזמורת הכלייזמר הישראלית, שירה: וירה לוז'ינסקי, פסנתר: איגור אוסטרובסקי

16.2.24

  • נשלסק, קאלושין, ברז'נה... עיירות בסרטי חובבים נדירים מתחילת המאה ה-20 באוסף הסרטים של המרכז לתיעוד חזותי במוזיאון אנו - רבקה אדרת
  • המוזיקה הכלייזמרית ב"אהבה רבה" - החייאת השטעטל המדומיין. מרצה ומנגן בפסנתר - ד"ר אבי בר-איתן

15.3.24

  • "מכשפה לא תחיה": מאגיה וקמעות בעיירות מזרח אירופה - פרופ' שלום צבר
  • "אוצר אושוויץ'" – סרט דוקומנטרי המתעד את גילוי אוצר תשמישי הקדושה אשר הטמינו יהודי אושווינצ'ים (ביידיש אושפיצן) באדמת בית הכנסת הגדול בעיירה. מפגש עם יוצר הסרט - יהלי גת

12.4.24

  • מי מפריע למנוחת המתים? מסע בין בתי הקברות שנעלמו. מפגש עם מאיר בולקה, חוקר בתי עלמין באירופה.
  • "טפו, טפו, טפו, א גיט אויג זאל זיך פעלן" (שלא תהיה עין רעה) על המשלחות האתנוגרפיות לעיירות מזרח אירופה בשנים 2011-2004. מפגש עם ד"ר מריה כספינה 

10.5.24

  • אדריכלות ועיטור בבתי הכנסת מעץ: יצורי פלא, סמלים וגלגל מזלות על הקירות - אריאלה אמר
  • מה עלה בגורלם של בתי הכנסת בעיירות? תיאור מצב. מפגש עם עיתונאי "הארץ" עופר אדרת

כרטיסים למפגש של 10.5

7.6.24

  • "ההיית או חלמתי חלום"? בסימטאות העיירה ש"קמה לתחיה" - פרופ' מוטי זלקין
  • "כִּי אוֹתוֹ עוֹד שָׁרָה הָעֲיָרָה בְּיַחַד.." השטעטל בזמר העברי. סיפורי הניגונים ושירת-יחד עם נֹגה אשד

כרטיסים למפגש של 7.6

תכנון ביקור

שעות פתיחה

יום ראשון
17:00-10:00
יום שני
17:00-10:00
יום שלישי
17:00-10:00
יום רביעי
17:00-10:00
יום חמישי
20:00-10:00
יום שישי
14:00-10:00
יום שבת
17:00-10:00

סוגי כרטיסים

כרטיס רגיל
52 ש"ח
אזרח/ית ותיק/ה וסגל אוניברסיטת תל אביב
26 ש"ח
בעל/ת תעודת נכה, סטודנט/ית
42 ש"ח
דיגיתל
42 ש"ח
ילדים וילדות עד גיל 5
הכניסה חינם
חיילות וחיילים במדים
הכניסה חינם, בהצגת תעודה

סוכנים וקבוצות

טלפון

איפה אנחנו

קמפוס אוניברסיטת תל-אביב, רחוב קלאוזנר, רמת אביב