אירועים

אירועים

תוצאות חיפוש

פוסטים אחרונים

פרסומים אחרונים

פוסטים אחרונים

שנים אחרונות

גרין פארק: סיפורו של המלון היהודי המפורסם באנגליה

במידה רבה סיפורו של מלון "גרין פארק" הוא סיפורה של יהדות אנגליה. סיפור שראשיתו בהגירה המונית בעקבות הפוגרומים והרדיפות במזרח אירופה, המשכו בקהילה יהודית מלוכדת ומשגשגת ואחריתו בגלובליזציה, התפוררות וקמילה. על ארבעה דברים עמד מלון "גרין פארק": מסורת, דת, משפחה ואוכל. כך נפתח הסרט התיעודי באותו שם המתאר את קורותיו של המלון היהודי המפורסם ביותר באנגליה.

הכל מתחיל בשתי משפחות יהודיות – ריצ'מן ומריוט, שכמו רבים מיהודי מזרח אירופה, בורחות מפולין ורוסיה בסוף המאה ה-19 ומתמקמות באיסט-אנד של לונדון. חבלי הקליטה לא מכבים את האהבה, וכעבור זמן מה מוצאים את עצמם הילדים, רובי מריוט ושרה ריצ'מן, זה בזרועות זו. השניים נכנסים בברית הנישואין וכמו כל זוג צעיר מתחילים לגשש את דרכם בחיים.  רובי דוחה את האפשרות להפוך כאביו לחייט. כבן מהגרים שאפתן הוא מעדיף משלח יד אחר – אם אפשר בעל ניחוח בריטי.

צילום מתוך "מלון גרין פארק"
צילום מתוך "מלון גרין פארק"

ההזדמנות הגיעה ממקום לא צפוי. בורנמות', עיירת נופש פופולארית בחופה הדרומי של אנגליה. רובי לוטש עיניים לעבר הצוק המזרחי המשקיף על הים, שם שוכן מבנה ישן שמוצע למכירה. בעזרת חברים ומשפחה הוא מגייס כסף ורוכש את המבנה בלחיצת יד. התכנית שלו היא לשפץ את המבנה ולהסב אותו למלון מעוצב על פי צו האופנה הארכיטקטוני של אותם ימים, סגנון האר-דקו.

וכך בשנת 1943 פותח המלון את שעריו. הימים הם ימי ההכנות לפלישה לנורמנדי ואת עיירת הנופש  מציפים אלפי חיילי בעלות הברית – בניהם גם חיילים יהודים רבים. אלו מופתעים לגלות יום אחד הודעה שמזמינה אותם לחגוג את ליל הסדר במלון חדש וכשר בשם "גרין פארק". ערב פסח שנערך ב-"גרין פארק" בשנת 1943 בישר את ראשיתה של תקופה חדשה ונפלאה. בעקבותיו יבואו לילות סדר רבים, הדלקות חנוכיה המוניות ונשפי פורים כיד הדמיון. קברניטי המלון עדיין לא יודעים זאת, אבל במרוצת ארבעים השנים הבאות הם עומדים להפוך את "גרין פארק" לשדה מגנטי יהודי שטרם נראה כמוהו באנגליה.

צילום מתוך "מלון גרין פארק"
צילום מתוך "מלון גרין פארק"

"גרין פארק" היה מלון משפחתי. בכניסה נהג להמתין המנהל רובי מריוט שקיבל בחמימות את פני האורחים, בקבלה חיכתה ריי ריצ'מן, האחראית על ההזמנות והגביה, על החשבונות והפיננסים שקדה ג'ודי ריצ'מן, ועל המטבח והקייטרינג ניצחה האנה ריצ'מן. האחיות ריצ'מן, גיסותיו של רובי, עתידות לעבוד במלון במשך כל זמן פעילותו – כארבעים שנה. אבל מעל כולם עמדה המנהיגה המאטריאכלית של המשפחה –  הסבתא, בובע ריצ'מן. כבדת גוף, מעשנת בשרשרת, מרמה במשחקי קלפים ושולחת לכל עבר קללות עסיסיות ביידיש. בובע ריצ'מן הייתה שריד חי מהעולם היהודי הישן והיא לא התכוונה ללכת לשום מקום.

אם התיאור לעיל עושה רושם של מלון משפחתי צנוע ופשוט, אין טעות גדולה מזו. "גרין פארק" נחשב למקום הבילוי המועדף על בני ובנות המעמד היהודי הגבוה בבריטניה ;אלו שביקשו לאמץ את הקודים של החברה הבריטית הגבוהה ובמקביל לשמור על צביון יהודי. במלון הסתופופו שועי עולם יהודים, כמו הטייקון סר אייזיק וולפסון, איל ההימורים סיריל סטין, הבעלים של התאגיד "טסקו" ג'ק כהן, נשיא קונגלומרט הקולנוע "אודאון" אוסקר דויטש, האמרגן האגדי של "הביטלס" בריאן אפשטיין ועוד. את המלון אכלסו חדרי אירוח מפוארים עם אמבטיות פרטיות, חדרי הימורים בהם נהגו נשות החברה הגבוהה היהודיות לשחק קלפים כל הלילה, אולמות ריקוד בהם נערכו המסיבות הליליות ומעל הכל – גולת הכותרת, האוכל הנפלא של "גרין פארק", למרות ואולי דווקא בגלל שהיה כשר. כך על פי תשדיר טלוויזיה מאותם ימים: "במלון גרין פארק ייענו לכל דרישותיכם לכשרות, יש לנו מתקנים נפרדים לחלב ובשר, הדגים שלנו נקיים מקשקשים ומגיעים טריים מצפון האוקיינוס האטלנטי, כל הבשר שלנו טרי טרי וכמובן – אין חזיר!".

חוגגים יום הולדת לבובע ריצ'מן (יושבת מול העוגה). צילום מתוך "מלון גרין פארק"
חוגגים יום הולדת לבובע ריצ'מן (יושבת מול העוגה). צילום מתוך "מלון גרין פארק"

כאן אנו מגיעים לשני הערכים הנוספים שאפיינו את מלון "גרין פארק": הדת והמסורת. "חמישים שבועות בשנה אתה מנסה להיטמע, ושבועיים אתה חוזר לשורשים" הגדיר זאת אדוארד לי, אחד מילדי "גרין פארק" כפי שכונה הדור השני של אורחי המלון. ואכן, מעבר להימורים, ההילולות והזוגות הרבים שהכירו והתחתנו במלון, הייתה בקרב אורחי "גרין פארק" מחויבות עמוקה לטקסים ולמסורת היהודית. אלו היו ימים בהם לא הייתם חייבים להיות אורתודוקסים כדי לפקוד את בית הכנסת בערב שישי, או לקיים את מצוות ארבעת המינים בסוכות. "הדת והטקסים המשותפים" כפי שהתבטא בסרט אחד המרואיינים "הייתה הדבק שחיבר בין אורחי המלון".

במהלך שנות ה-1970 החלה תקופת הדמדומים של המלון. רעיונות ואופנות חדשות, גלובליזציה הולכת וגוברת – כל אלו הלכו ופוררו את המרקם החברתי הייחודי שאפיין את "גרין פארק". דור הסבים וההורים שכיבדו את המסורת והבינו את חשיבות הקהילה לא הצליח להעביר את אותם ערכים לנכדים. הקיטוב היה גדול מידי. בנוסף, תהליכים מאקרו כלכליים השפיעו על תרבות הבילוי המקומית – עובדה שהובילה לכך שהחופשות והטיסות הזולות ליעדים כמו איטליה ומיורקה היו המסמר האחרון שננעץ בארון הקבורה של המלון.

 חדרי אירוח מפוארים עם אמבטיות פרטיות. צילום מתוך "מלון גרין פארק"
חדרי אירוח מפוארים עם אמבטיות פרטיות. צילום מתוך "מלון גרין פארק"

"גרין פארק" נסגר באמצע שנות ה-80. בובע ריצ'מן הלכה לעולמה, כמו גם רובי מריוט שהותיר את אשתו שרה אלמנה. האחיות ג'ודי והאנה ריצ'מן נשארו רווקות והן מתגוררות יחדיו בבניין דירות בסגנון אר דקו בבורנמות'. כמה בתים מהם עומד בית דירות מפלצתי – אנדרטה כעורה לזכר הימים בהם שכן שם המלון היהודי המפורסם באנגליה.

 

  • הקרנת הבכורה החגיגית של "מלון גרין פארק" בישראל, עם מפיקת הסרט מרשה לי, תתקיים ביום שלישי 22.5 במוזיאון העם היהודי בבית התפוצות

תכנון ביקור

שעות פתיחה

יום ראשון
17:00-10:00
יום שני
17:00-10:00
יום שלישי
17:00-10:00
יום רביעי
17:00-10:00
יום חמישי
17:00-10:00
יום שישי
14:00-10:00
יום שבת
17:00-10:00

סוגי כרטיסים

כרטיס רגיל
52 ש"ח
אזרח/ית ותיק/ה וסגל אוניברסיטת תל אביב
26 ש"ח
בעל/ת תעודת נכה, סטודנט/ית
42 ש"ח
דיגיתל
42 ש"ח
ילדים וילדות עד גיל 5
הכניסה חינם
חיילות וחיילים במדים
הכניסה חינם, בהצגת תעודה

סוכנים וקבוצות

טלפון

איפה אנחנו

קמפוס אוניברסיטת תל-אביב, רחוב קלאוזנר, רמת אביב